Reklama
 
Blog | Bedřich Ludvík

Omyl Petra Nečase

Omyl Petra Nečase a nejen jeho. Petr Nečas si velice pochvaloval opatření který byly pozastavena nemocenské dávky v prvních třech dnech nemoci. Bylo to podle Nečase velmi účinné.

Opomenul však říct, že toto rozhodnutí bylo v rozporu se zákonem, a potrestalo velké množství pojištěnců, ne tedy nějakých prosebníků.

Pane Nečasi, problém je úplně jinde.

Bohužel tam, kam nechce nikdo z politiků „šlápnout“. O tom, zda občanovi poskytnou nemocenské dávky rozhoduje pouze a jedině lékař. A zde je chyba. Lékaři jsou benevolentní, bojí se rozhodnout, znají simulanty, ale nezajímá je to. Hlavním důvodem velkého počtu nemocných je tedy nerozhodnost lékaře. Co kdyby… zaveďte přísnou kontrolu a postih. Pokud si lékař není jistý diagnózou (a je to občas možné), měl by přece poslat zákazníka (budoucího možného pacienta) na odborné vyšetření. Zde je „kámen úrazu“. Vašim rozhodnutím jste to vyřešili plošně! Prostě všichni jsou simulanti! Pokud by byl lékař zodpovědný (a je to jeho povinnost a profese), tak se nestane ku příkladu to, že úřad po důkladném auditu využití svých úředníku jich 15 propustí, ale už druhý den se 14 hlásí jako nemocní. (Lze doložit!). A podobné je to u plýtvání léky. Není to pacient kdo určuje druh a počet léků. Je to lékař kdo předepisuje další léky aniž by pátral po tom, co má jeho pacient doma. I zde je to pouze a jedině v rukách lékaře! Kdyby se Julínek nezaměřil na nesmyslné složité poplatky, ale na lékaře, nemusela ani padnout vláda.

Reklama