Reklama
 
Blog | Bedřich Ludvík

NE referendu k Lisabonské smlouvě!

Máte mobil, máte PC, pračku, věž, atd? Jistě že. Tato zařízení má většina rodin. Každé takové zařízení má návod (manuál). Je velice důležité si ho nejen přečíst, ale prostudovat. Já mám čas, a tak manuály nejen čtu, ale… Tyto manuály mají většinou několik desítek stránek. Jenže, přečetli jsme si je? Přečetli jste si manuál k šicímu stroji, mrazáku, či pračce? A co obyčejný mobil? Obsahuje většinou mnoho užitečných funkcí. Ty ale poznáme až po prostudování onoho manuálu.

Ne! Většina z nás si nedokáže prostudovat manuály, a používá přístroje a zařízení tak nějak zkusmo, a zdaleka neumí využívat všechny funkce svých přístrojů.

A ruku na srdce! Co Lisabonská smlouva? Jde o velmi obsažný dokument který upravuje vztahy mezi státy EU. To opravdu budeme požadovat od našich občanů, aby si tento dokument každý jedinec prostudoval? Nebo jak jinak by se měl občan rozhodnout, když ho politici „dotáhnou“ k referendu! O čem bude hlasovat když nezná obsah oné Lisabonské smlouvy?

Zajímavé je, že já jsem příznivcem referenda. Ale o věcech jasných, průhledných. Musím vědět, proč, a čemu jsem dal své ANO, nebo své NE!

Reklama

Je zde ještě jedna možnost. Seznamte důkladně občany s obsahem Lisabonské smlouvy. Pak ale dojde k tomu, že při poznání toho, co Lisabonská smlouva obsahuje, budou lidé  hlasovat PRO, a toho se odpůrci uvedené smlouvy bojí. Lisabonskou smlouvou nás jen straší!

A tak nás páni politici ale i mnozí novináři nenuťte k něčemu, co by bylo pouze a jedině formalita, a to formalita zbytečná a drahá. Máme hlasovat, ale nevíme o čem! Najednou za nás politici kteří nás v parlamentu zastupují nemůžou rozhodovat. Není to podivné?