Reklama
 
Blog | Bedřich Ludvík

Prezident a Ústava.

V  RESPEKTU č. 23  zveřejnil pan K. Hvízdala rozhovor s bývalým soudcem Ústavního soudu, profesorem ústavního práva a státovědy panem Vladimírem Klokočkou právě na téma „ohýbání české ústavy“. Jde o rozsáhlý článek, proto chci uvést jen několik zásadních vět tohoto nanejvýš kvalifikovaného člověka, které bych rád uvedl ve vztahu k jmenování  dosoudcovské funkce Petra Langra.

“Hlava státu“ není první nebo nejvyšší rozhodovací institucí, jen ztělesňuje jednotu státního celku. Tak ku příkladu podle ústavy je jmenování velvyslanců akt vlády, a ne prezidenta. Ten pouze rozhodnutí vlády spolupodpisuje.

 

Rozhodnutí parlamentu prezident musí podepsat. Nemá žádnou dispoziční volnost, zda podepsat, nebo nepodepsat. Ústava neukládá v této věci prezidentovi právo rozhodovat, ale povinnost konat,tj. bez zbytečného prodlení ratifikovat akt řádně schválený vládou. Vzniká pocit, že si prezident vytváří svůj soukromý prezidentský  režim.

 

Prezident má právo do patnácti dní vrátit zákon Poslanecké sněmovně. Pan prezident Klaus má dojem, že tam, kde žádná lhůta není, má neomezeně času. Je tomu ale naopak: v takovém případě má povinnost činit bez zbytečného odkladu. Dává –li  najevo, že se řídí odchylně od ústavy svým vlastním pojetím funkce prezidenta, porušuje tím  ústavu.

Reklama

 

Pokud prezident nesouhlasí s rozhodnutím vlády, měl by odstoupit, nebo požádat orgány ČR o zproštění z funkce.

 

Při jmenování soudců vychází  Václav Klaus opravdu z otřesné dezinterpretace. Podle ústavy prezident nerozhoduje o jmenování běžných  soudců, jen je jmenuje. Jakmile vláda soudce navrhne, musí je prezident jmenovat, ústava nic jiného nepřipouští.

 

Atd.

 

Pokud Václav Klaus nejmenoval do soudcovské funkce Petra Langra kterého navrhla vláda, neměl k tomu  právo. Mohl vládě předložit námitky, ale to je vše.  Jenže V. Klaus se vžil do funkce „panovníka“ a ve věci jmenování P. Langera porušil Ústavu, a neuposlechl ani rozhodnutí soudu. A to už je  nejen ignorance soudu a  ignorance Ústavy, ale což je neuvěřitelné- i osobní msta na občanu ČR kterému má i prezident sloužit!